سلامت دیجیتال، شهروند سالم

سلامت دیجیتال، شهروند سالم
سیمپاد

چاقی و تغذیه

#

اضافه وزن شرایطی است که در آن وزن فرد از مقدار استاندارد آن بر طبق قد تجاوز کند و چاقی به عنوان تجمع غیرطبیعی یا بیش از حد چربی که ممکن است سلامتی را مختل کند، تعریف می شود. به گفته سازمان جهانی بهداشت (WHO) هر فردی که شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر یا مساوی 30 کیلوگرم داشته باشد چاق محسوب می شود. الگوی توزیع چربی ، ژنتیکی کنترل می شود و در زنان و مردان متفاوت است. توزیع چربی اضافی در شکم که به شکل سیب دیده می شود در مردان شایعتر است. توزیع چربی اضافی در ناحیه ران و باسن که به شکل گلابی میباشد بیشتر در زنان دیده می شود. این ذخایر چربی جهت نیازهای دوران بارداری و شیردهی می باشد.چاقی مردان و زنان را بسته به نژاد و قوم تحت تاثیر قرار می دهد.شیوع این عارضه در زنان بیشتر از مردان است. علل شیوع چاقی عبارتند از دریافت بالای انرژی بصورت فعال از طریق تغذیه بیش از حد شامل خوردن رژیم های پر انرژی و بی تحرکی و فعالیتهای کم انرژی مانند تماشای مداوم تلویزیون و استفاده طولانی مدت از کامپیوتر و گوشی. علاوه بر این الگوی رژیم غذایی، فعالیت فیزیکی و ورزش مشخص کننده علت اصلی چاقی هستند و سبک زندگی ، و استعداد ژنتیکی از عوامل تعیین کننده چاقی هستند. چاقی عامل مهمی برای ابتلا به بیماریهای قلبی، افزایش فشار خون، افزایش قند خون یا دیابت، درگیری عروق مغزی بصورت سکته مغزی، درگیری کیسه صفرا، سرطانها و کاهش ایمنی و مقاومت در برابر باکتریها و عوامل عفونی می باشد. اهداف درمان چاقی با کاهش وزن به میزان 5 تا 10 درصد منجر می شود تا سطح سلامت در این افراد افزایش می یابد، عوارض بیماریها در این افراد کاهش یابد و طول عمر در این افراد افزایش یابد. از اصول اصلی درمان به کنترل تغذیه از طریق تغییر انتخاب غذایی، نظارت بر خود، کنترل محرک ها و کند کردن روند خوردن غذا می توان اشاره نمود.

چاقی و تغذیه در کودکان

ادامه مطلب...

چاقی و تغذیه در بارداری و شیردهی

ادامه مطلب...

چاقی و تغذیه در سالمندی

ادامه مطلب...

تغذیه سالم و سبک زندگی

ادامه مطلب...
#

پیشگیری از چاقی کودکان

چاقی کودکان به عنوان یک معضل جدی بهداشتی، می‌تواند عوارض بسیاری را در طول زندگی به همراه داشته باشد. در این مقاله، به بررسی دلایل چاقی در کودکان و راهکارهای موثر برای پیشگیری از آن در دوران پیش دبستان...

#

تغذیه کودک در سن مدرسه؛ کلید رشد جسمی و ذهنی

تغذیه صحیح در سنین مدرسه یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر رشد جسمی و ذهنی کودکان است. کودکان در این دوران به دلیل سرعت رشد، نیاز به تغذیه مناسب و متعادل دارند. تغذیه سالم نه تنها به رشد جسمی کودک کم...

...
...

سوالات متداول

چاقی یک وضعیت مزمن و پیشرونده است که درمان قطعی ندارد و نیاز به رویکردهای خاصی برای کاهش وزن و پیگیری مداوم برای جلوگیری از افزایش وزن دارد. درمان های مدیریتی مختلفی برای چاقی وجود دارد اما هیچ کدام به طور قطعی آن را درمان نمی کند. متأسفانه، سازگاری های فیزیولوژیکی برای کاهش وزن به افزایش وزن کمک می کند. این سازگاری ها شامل تغییرات در سطوح هورمون های در گردش است که اشتها و تعادل انرژی را تنظیم می کند. تغییرات سبک زندگی و داروهایی که برای چاقی تایید شده اند، کارایی محدودی دارند و با قطع، اثرات آنها ناپدید می شود. جراحی چاقی باعث کاهش وزن قابل توجهی می شود که در طولانی مدت (بیش از 5 سال) حفظ می شود. با این حال، تقریباً 20٪ از افرادی که تحت این نوع درمان قرار می گیرند، وزن از دست رفته را دوباره به دست می آورند زیرا به دلایل مختلف قادر به حفظ تغییرات در سبک زندگی خود نیستند. برای جلوگیری از بازیابی وزن، افراد باید عادات سبک زندگی را حفظ کنند که با سازگاری های فیزیولوژیکی و عواملی که به افزایش وزن کمک می کند، خنثی کند.

شواهد اثبات شده ای وجود دارد که نشان می دهد چاقی با انواع خاصی از سرطان مرتبط است. این موارد عبارتند از: سرطان آندومتر و سرطان تخمدان در زنان یائسه، سرطان سینه در مردان و زنان، سرطان مری، سرطان معده، سرطان کبد (ثانویه به کبد چرب)، سرطان کیسه صفرا، سرطان کولورکتال ، سرطان پانکراس ، کلیه سرطان ، مولتیپل میلوما و مننژیوم. درصد موارد سرطان منتسب به چاقی بسته به نوع سرطان بسیار متفاوت است، به طوری که این رقم برای سرطان کیسه صفرا در زنان تا 54 درصد و برای سرطان مری در مردان 44 درصد است. مکانیسم های مختلفی برای توضیح اینکه چگونه چاقی خطر ابتلا به این نوع سرطان را افزایش می دهد، مطرح شده است. بافت چربی استروژن تولید می کند و سطوح بالای استروژن با ایجاد سرطان سینه ، سرطان تخمدان و سرطان آندومتر مرتبط است . افراد چاق همچنین دارای سطوح انسولین (هیپرانسولینمی یا مقاومت به انسولین) و فاکتور رشد شبه انسولین (IGF-1) هستند. سطوح بالای انسولین و IGF-1 با ایجاد سرطان روده بزرگ، سرطان کلیه ، سرطان پروستات و سرطان آندومتر مرتبط است . افراد چاق دارای التهاب مزمن و با درجه پایین هستند که به مرور زمان می تواند به DNA بدن آسیب برساند و باعث شروع سرطان شود. در مقایسه با افراد با وزن طبیعی، افراد چاق دارای شرایط یا تغییراتی هستند که با التهاب مزمن موضعی مرتبط است و این عوامل خطر ابتلا به سرطان های خاص را نشان می دهد. به عنوان مثال، التهاب مزمن که باعث ایجاد بیماری ریفلاکس معده به مری می شود، یکی از دلایل آدنوکارسینوم مری است.

با توجه به توصیه‌های انجمن‌های علمی، افرادی با ویژگی‌های زیر کاندید جراحی چاقی هستند: 1- بیماران با BMI بالاتر از 35 همراه با سایر بیماری های مهم مانند دیابت نوع 2 ، فشار خون بالا ، آپنه خواب، بیماری شدید مفصلی و غیره. محدوده سنی توصیه شده بین 18 تا 60 سال است، اگرچه جراحی در افراد بالای 60 سال پس از ارزیابی پزشکی و آمادگی کافی به طور فزاینده ای رایج است. توجه : بیماران مبتلا به یک بیماری عضوی جدی ( سیروز کبدی ، بیماری شدید قلبی) که ممکن است نتوانند القای بیهوشی را تحمل کنند، نمی توانند تحت عمل جراحی چاقی قرار گیرند. 2- در بیمارانی که درمان های غیرجراحی کاهش وزن برای آنها ناموفق بوده است. 3- افراد بدون اعتیاد به مواد مخدر یا الکل. 4- بیماری انکولوژیک لاعلاج 5- افراد با ثبات روانی، عدم وجود بیماری های روانی شدید یا عقب ماندگی ذهنی شدید. 6- تعهد بیمار به دنبال کردن درمان بعد از عمل به منظور تضمین موفقیت طولانی مدت (از آنجایی که این یک عمل عملکردی است که آناتومی دستگاه گوارش را تغییر می دهد، باعث سوء جذب روده با تغییرات تغذیه ای می شود و بنابراین بیمار باید نظارت طولانی مدت را رعایت کند) . 7- داشتن انتظارات واقع بینانه در مورد نتایج جراحی چاقی. بیماران آگاه باید بدانند که این یک روش پرخطر به دلیل بیماری های همراه با چاقی و دلایل دیگر است

وزن را عادی می کند یا منجر به کاهش قابل توجه و پایدار وزن می شود. در این زمینه تمام تکنیک ها موثر هستند. با این حال، نتیجه بستگی به محدود کننده، سوء جذب یا ترکیبی بودن تکنیک مورد استفاده دارد. بیماران پس از جراحی چاقی بهبودی را در فهرست طولانی از بیماری‌های خود تجربه کرده‌اند: بهبود دیابت نوع 2 ، فشار خون بالا ، آپنه خواب، رفلاکس معده به مری، استاز وریدی، درد مفاصل و بی اختیاری ادرار و غیره. کاهش چاقی باعث بهبود سطح استروژن (هورمون های زنانه) و کاهش تولید آندروژن (هورمون های مردانه) می شود که همراه با افزایش حساسیت به انسولین باعث بهبود سندرم تخمدان پلی کیستیک می شود . به عادی سازی سطح چربی خون کمک می کند، که باعث کاهش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) (که مقدار خیلی بالا مضر است) و سطح تری گلیسیرید، و افزایش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) (مفید) می شود. باروری در زنان را بهبود می بخشد و سطح تستوسترون را در مردان افزایش می دهد. تغییرات در بیماری های متابولیکی منجر به کاهش خطر مرگ و میر قلبی عروقی می شود. کاهش خطر ابتلا به برخی بیماری های مزمن را در پی دارد. احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 ، سندرم متابولیک، فشار خون بالا و بیماری کبد چرب را کاهش می دهد . همچنین با بروز کمتر سرطان مرتبط است. کیفیت زندگی، عزت نفس، درک بیمار از خودانگاره و شخصیت را بهبود می بخشد. شیوع اختلال افسردگی را کاهش می دهد .

شرایطی وجود دارد که هم در مردان و هم در زنان با چاقی همراه است که می‌تواند شانس باروری آنها (به طور طبیعی یا با استفاده از تکنیک‌های کمک باروری) و تکامل طبیعی بارداری را مختل کند. برخی از زنان از عدم تعادل هورمونی رنج می برند که بر چرخه قاعدگی آنها تأثیر می گذارد، در تخمک گذاری اختلال ایجاد می کند و باعث ناباروری می شود. چاقی ارتباط نزدیکی با سندرم تخمدان پلی کیستیک دارد ، وضعیتی که در آن تخمدان ها به اندازه کافی هورمون تولید نمی کنند و بنابراین تخمک نه به بلوغ می رسد و نه آزاد می شود (بدون تخمک گذاری) و در نتیجه باعث ناباروری می شود. در مورد مردان، چاقی می تواند با تغییرات عملکردی و مورفولوژیکی، هم مقدار اسپرم و هم فعالیت آنها را کاهش دهد. خبر خوب این است که کاهش وزن (از طریق رژیم غذایی یا جراحی چاقی) به طور قابل توجهی شانس باردار شدن و داشتن یک بارداری سالم را بهبود می بخشد. توصیه می شود حداقل تا یک سال پس از جراحی چاقی از باردار شدن خودداری کنید، زیرا سلامت جنین تا حد زیادی به وضعیت تغذیه مادر بستگی دارد و احتمال کمبودهای تغذیه ای منبع مهمی برای سلامت مادر و جنین است.

بالون های داخل معده برای درمان چاقی تایید شده است. این یک تکنیک کم تهاجمی با اثربخشی کوتاه مدت از نظر دستیابی به کاهش وزن متوسط ​​10 تا 20 کیلوگرم است. این روش شامل استفاده از آندوسکوپ برای وارد کردن یک بالون سیلیکونی در معده حاوی 400 تا 900 میلی‌لیتر محلول فیزیولوژیکی نمک، بسته به سازنده آن است. بالون تقریباً 6 ماه در جای خود باقی می ماند. دستگاه فضایی را در معده اشغال می کند و ظرفیت آن را کاهش می دهد و بنابراین احساس سیری اولیه و کاهش اشتها را ایجاد می کند. پس از برداشتن بالون، بسیار مهم است که بیمار عادات سبک زندگی خود را تغییر دهد تا دوباره وزن خود را افزایش ندهد. با این حال، نرخ بازیابی وزن، در حالی که بستگی به زمان ارزیابی پارامتر دارد، یک سال پس از برداشتن بالون معده بیش از 50٪ است. عوارض جانبی اغلب رخ می دهد. تهوع و استفراغ 70 تا 90 درصد بیماران را تحت تأثیر قرار می دهد. سایر شکایات شامل ناراحتی شکمی و یبوست است . در حال حاضر، بالون ها به عنوان یک درمان کمکی زمانی که بیمار مایل به انجام عمل جراحی چاقی نیست یا واجد شرایط نیست، یا به عنوان یک درمان اولیه کاهش وزن در بیماران با ریسک جراحی بالا استفاده می شود. به خاطر داشته باشید که در اسپانیا هزینه درمان توسط تامین اجتماعی پرداخت نمی شود، بنابراین بسته به مرکزی که در آن انجام می شود ممکن است هزینه زیادی داشته باشد.

مطالعات نشان می دهد که سالم ترین راه برای کاهش وزن، حفظ هدف 0.5 تا 1 کیلوگرم در هفته یا 2 تا3 کیلوگرم در ماه است.

به هیچ وجه، حذف وعده های غذایی می تواند اثر معکوس داشته باشد. ساعت ها فاصله از غذا می‌تواند احساس گرسنگی را افزایش دهد و خطر مصرف میان‌وعده‌های سریع و اشتها آور دارای چربی و قند بسیار بالا را افزایش دهد.