بهبود همه جانبه در تغذیه و وضعیت سلامتی زنان قبل و در طول بارداری به رشد مطلوب جنین، نتایج مطلوب مامایی و سلامت طولانی مدت در مادر و فرزندان کمک خواهد کرد تغذیه مادر و شرایط متابولیک قبل از بارداری مادر منجر به تغییر در بیان ژن جنین-جفت، ساختارهای اندام و متابولیسم و ​​رشد جنین می شود. متأسفانه، شناخت اهمیت تغذیه قبل از بارداری، به جز ریزمغذی ها، مانند فولات برای پیشگیری از نقص لوله عصبی، محدود است. راهنمای سازمان بهداشت جهانی برای مراقبت های دوران بارداری بر مکمل های ریز مغذی متعدد حاوی آهن و اسید فولیک، مکمل کلسیم برای پیشگیری از پره اکلامپسی در شرایط محدود غذایی (اقتصادی)، و مکمل انرژی و پروتئین برای این جمعیت ها تاکید دارد. وضعیت تغذیه نامناسب مادر به طور معنی دار با الگوهای رشد غیرطبیعی جنین از جمله وزن کم هنگام تولد (<2500 گرم)، کوچک برای سن حاملگی (<10٪ وزن هنگام تولد برای سن حاملگی) یا محدودیت رشد جنین، ماکروزومی (>4) مرتبط است که هر کداممی تواند به افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن دوران کودکی و بزرگسالان منجر شود . برای نمونه بررسی‌های علمی و دقیق نشان می‌دهد که زنانی که الگوهای «محتاطانه» یا «آگاهانه سلامت» را قبل و یا در طول بارداری رعایت می کنند (غذاهای دریایی، مرغ، غلات کامل، حبوبات، چربی‌های سالم و میوه‌ها و سبزیجات) در مقایسه با زنانی که از رژیم غذایی استاندارد متشکل از غذاهای بسیار فرآوری‌شده، گوشت قرمز چرب و غذاها و نوشیدنی‌های شیرین پیروی می‌کنند عوارض بارداری کمتر و نوزادان سالمتری دارند و یا شاخص توده بدنی دوران بارداری مادر بر افزایش وزن بارداری بر عوارض بارداری تأثیر می گذارد. اگرچه زمان بهینه برای بهبود وزن بدن مادر و سبک زندگی مرتبط با تغذیه قبل از بارداری است، افزایش وزن بارداری ممکن است یک هدف مداخله‌ای قابل دستیابی برای برخی از زنان نسبت به اصلاح وزن قبل از بارداری باشد.